Yrityskaupan jälkeen kohti uusia mahdollisuuksia

Yrityskaupan jälkeen kohti uusia mahdollisuuksia

Yrittäjäksi ryhtyminen on Suomessa helppoa ja loistava mahdollisuus. Tartuin tähän mahdollisuuteen 17 vuotta sitten. Työn tekeminen vastuullisesti asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja itseäni kohtaan tuntuu mielekkäältä, kun voi itse määritellä työnsä reunaehdot. Mahdollisuuksien vastaparina on monet velvollisuudet, joita yritystoiminta tuo mukanaan.

Koen olleeni yrittäjänä varsin menestynyt ja onnistunut. Järvenpään Yrittäjät valitsi yrityksemme Foral Design Oy:n vuoden yrittäjäksi vuonna 2005, noin 5 vuotta liiketoiminnan aloittamisen jälkeen. Olimme tuolloin 5 hengen AAA -luottoluokituksen webhosting -yritys.

Koin onnistuneeni yrittäjänä niin hyvin, että halusin jakaa kokemusta ja onnistumista muillekin yrittäjille. Olin Järvenpään yrittäjien hallituksessa 10 vuoden ajan, josta puheenjohtajana neljä vuotta. Olin myös Uudenmaan Yrittäjien hallituksen jäsen neljä vuotta ja mukana monissa muissakin luottamustehtävissä Järvenpään kaupungin hallitusta myöden. Opin tuntemaan erilaisia yrittäjiä ja liiketoimintamalleja hyvinkin tarkasti.

Webhosting -liiketoiminta on reilua vauhtia keskittymässä suurempien yritysten tuottamaksi. Emme olisi voineet jatkaa menestyksekästä liiketoimintaa enää kovin pitkään pienellä porukalla. Käytännössä mahdollisuudet parempaan menestymiseen olisivat riippuneet kovastikin ulkopuolisista tekijöistä, joihin vaikuttaminen näytti olevan ulottumattomissa. Kuten Juho Kusti Paasikivi sanoi: ”Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen.” Yrittäjänä olisin kai lisännyt työtunteja entisestään ehtiäkseni hoitamaan kaiken tarvittavan. Olisimme tarvinneet myös pienenä yrityksenä jonkun ”kiky-loikan” tai vastaavan paikallisen sopimisen. Ilman onnistuneita rekrytointeja näköpiirissä oli haasteellinen sinnittelyn kierre.

Rohkeat ratkaisut ovat etenemistä kohti tuntematonta, mutta uusia mahdollisuuksia. Ratkaisumme oli myydä webhosting -liiketoiminta Planeetta Internet Oy:lle ja siirtyä yrityksen palvelukseen. Planeetta on maltillisen kokoinen ja yrittäjähenkiselle työntekijälle jää hyvin tilaa toteuttaa itseään. Sopivan kokoisessa organisaatiossa minulla on mahdollisuus vaikuttaa työni kulkuun joustavasti. Samalla se on riittävän kokoinen päivittäisten rutiinien hoitamiseen useamman työntekijän voimin.

Yrittäjyyden intohimosta huolimatta tai juuri siitä johtuen on hyvä katsoa ajoittain tulevaisuuteen. Nautin edelleen asiakkaiden tapaamisesta, haasteiden ratkaisemista ja uuden oppimisesta. Liiketoiminnasta luopuminen vapautti myös lisää aikaa kehittää itseäni ammatillisesti.