AddThis: sisällön jakamispainikkeiden käyttö

Ilmainen open source -palikka on yleinen tapa toteuttaa sisällön jakomahdollisuus verkkosivuilla. Yle on kyseenalaistanut sen käyttöä. Vaihtoehtojakin on.

AddThis on mahdollistanut monille verkkopalveluille käyttöön maksuttoman jakopainikerivistön, joka sisältää suoraan yli 200 sosiaalisen median verkostoa. Painikerivistön oletusvalikoiman on voinut räätälöidä halutuksi.

Yle kirjoitti aiheesta keväällä ruotsinkielisten uutisten tutkittua asiaa. Amerikkalaisen Oraclen omistama AddThis kuvattiin kiistanalaiseksi, käyttäjien seuraamiseen tarkoitetuksi välineeksi, joka välittää tietoja netinkäyttäjien toiminnasta markkinointitarkoituksiin.

Todellinen riski lienee pieni ja periaatteellinen kysymys se varsinainen asia.

  • AddThis-laajennus on käytössä noin 15 miljoonalla sivustolla
  • Suomessa monet julkishallinnonkin palvelut sitä käyttävät

Kuten esimerkiksi Hangon kaupungin atk-tukihenkilö Ylen jutussa toteaa, ”Mikään ei ole ilmaista” eli ilmaisten lisäosien käyttö maksetaan tuottamalla kaupallisesti hyödynnettävää dataa ilmaisen palvelun tarjoajalle. Hyväksymme tietoisesti tai tiedostamatta tämän periaatteen aina käyttäessämme Google-hakua.

Käyttäjätietojen seuranta ja profiilien luonti AddThisillä esimerkiksi mainonnan kohdentamiseksi on periaatteessa mahdollista, vaikka AddThis-käyttöehtojen mukaan henkilötietoja ei kerätä. Yksittäisen selaimen toimintaa voidaan periaatteessa profiloida, mutta AddThis ei tiedä käyttäjän henkilöllisyyttä.

Tietosuojavaltuutetun mukaan IP-osoite voidaan tulkita henkilön yksilöiväksi tunnisteeksi.

Jakamistoiminnot voidaan toteuttaa muullakin tavalla, joko toisella laajennuksella, tai varta vasten laaditulla koodilla. Oma koodi on selkeimmin irrallinen kaikista ulkopuolisista toimijoista, mutta vaatii ajoittain ylläpitoa, kun Facebook ja muut some-palvelut muuttavat omia rajapintojaan.

AddThisin vahvuus on ollut nimenomaan näiden rajapintojen keskitetty ylläpito, joka on säästänyt sen käyttäjät siltä vaivalta. Se tarjoaa myös tilastotietoa jakamisesta, mutta läheskään kaikki sivustot eivät hyödynnä tätä mahdollisuutta.

Kysy meiltä mahdollisuuksia AddThisin korvaamiseksi, jos se ei kata verkkopalvelusi tarpeita.

Ylen artikkeli

www.AddThis.com