Case: Varusteleka

Asiakasesittelyssä Varusteleka

Varusteleka pyörittää suosittua verkkokauppaansa Planeetta Internetin palvelimilla

Varustelekan myymälä

Armeijatavaraa kuluttajille myyvä Varusteleka antaa huippusuositussa verkkokaupassaan runsaasti rehellistä ja huumorin sävyttämää tietoa myymistään tuotteista. Verkkokaupan palvelinkapasiteetin toimittaa Planeetta Internet, joka pitää myös huolta, että verkkokauppa toimii vuorokauden ympäri.

Varusteleka avasi joulukuussa 2012 uudistetun verkkokaupan, johon tuli runsaasti uusia ominaisuuksia. Kauppa uudistettiin alusta loppuun asti visuaalista ilmettä ja tuotteiden ryhmittelyä myöten. Varusteleka halusi parantaa koko käyttäjäkokemusta eikä vain lisätä uusia toimintoja vanhojen päälle.

Varusteleka kehittää verkkokauppaansa jatkuvasti ja suunnittelee sen toiminnallisuudet
itse. Kaksi yrityksen työntekijää keskittyy kokopäiväisesti verkkokaupan kehittämiseen. Koko ajan muuttuva verkkokauppa vaatii paljon palvelinresursseilta, sillä kaupan rakenne on monimutkainen, ja uusia tuotteita sekä kävijäpiikkejä tulee jatkuvasti.

Verkkokaupan hauskat tuotekuvaukset saavat monet palaamaan sivulle päivittäin selailemaan uutuustuotteiden valikoimaa. Varustelekan perustajan ja omistajan Valtteri Lindholmin mukaan outo ja ironinen huumori alkoi eksyä tuotekuvauksiin pikkuhiljaa.

”Emme ota itseämme liian vakavasti. Vaikka kasvamme, aiomme pitää kiinni rehellisyydestämme, emmekä lähde silottelemaan tekstejämme. Kun huonoa tavaraa tulee myyntiin, kerromme asiakkaillemme sen olevan huonoa”, Lindholm sanoo.

Verkkokauppamme hauska ja informatiivinen sisältö tuo kävijät sivullemme, ja monet käyvät päivittäin katsomassa, löytyykö jotain uutta hauskaa. Tempauksemme aiheuttavat usein kävijäpiikkejä, ja tarvitsemme tehokkaan palvelimen, jotta kauppa pysyy aina toiminnassa. Planeetan asiakkaina voimme luottaa siihen, että he ratkaisevat ongelmamme juuri meille parhaalla tavalla.

Aitoa omistautumista ja hauskanpitoa

Valtteri Lindholm perusti Varustelekan kymmenen vuotta sitten ja koodasi yksinkertaisen verkkokaupan. Juuri alkaneet äidinkielen opinnot jäivät kesken, kun kauppa alkoikin käydä yllättävän vilkkaasti. Lindholm otti alussa 1000 euroa lainaa, jonka hän maksoi pian takaisin, ja alkoi kasvattaa verkkokaupan resursseja kysynnän räjähtäessä. Lopulta ensimmäiseltä palveluntarjoajalta loppui palvelinkapasiteetti kesken.

Lindholm kokeili eri verkkokauppaohjelmistoja ja on-demand-palveluita, ja ehti olla kahden Planeetan jälleenmyyjän asiakkaana ennen kuin osti palvelut suoraan Planeetta Internetiltä vuonna 2009. Planeetta Internet toimittaa Varustelekalle verkkokaupan vaatiman palvelinkapasiteetin ja verkkoyhteydet sekä sovellutusten valvonnan ja ylläpidon.

”Varustelekalla on ollut palvelimen kanssa ainoastaan ns. miellyttäviä ongelmia, kun kävijämäärät ovat kasvaneet ja aika ajoin on tarvittu lisää palvelintilaa ja tehoa. Pystymme kasvattamaan Varustelekan palvelintilaa lennossa, eikä kaikkea tarvitse rakentaa uudestaan. Voimme toki myös pienentää palvelintilaa, ettei asiakas maksa turhasta, mutta Varustelekan kanssa ei ole koskaan menty tähän suuntaan. Liikevaihdon ja palvelintilan kasvu kulkevat käsi kädessä”, Planeetta Internetin toimitusjohtaja Lauri Kasti toteaa.

Nykyään Varusteleka työllistää noin 50 henkilöä ja toimii sekä verkossa että Helsingin Konalassa sijaitsevissa yli 3000 neliömetrin toimitiloissa. Yrityksen liikevaihto on noin seitsemän miljoonaa euroa. Lindholm omistaa yrityksen kokonaan itse.

Varustelekan kävijäpiikit vaativat raakaa palvelintehoa

Lindholmin mukaan yritys on tavoittanut kaikki nettiä käyttävät suomalaiset miehet, vaikka markkinointiin on panostettu hyvin vähän. Kuukaudessa Varustelekan sivulle kertyy noin puoli miljoonaa käyntiä, ja keskimäärin sivulla viivytään kuusi ja puoli minuuttia. Tilauksia lähtee joka päivä 300–400 kappaletta. Varustelekalle on tullut historiansa aikana lukuisia kävijäpiikkejä, kun sivulle on keksitty jokin hauska tempaus.

”Kävijäpiikkimme ovat ajoittain todella aggressiivisia, kun kävijämäärät jopa kymmenkertaistuvat tuntien sisällä. Julkaisimme jokin aika sitten YouTube-videon myyntiin tulleesta serbialaisesta kenttäpullosta, ja sivustomme ylikuormittui videon suosion takia. Lukuisat tuotteemme ovat poikineet viraali-ilmiöitä, ja etenkin aprillipäivätuotteemme ovat kuormittaneet sivustoamme. Tällaisissa tilanteissa otamme yhteyden Planeettaan ja ongelmaan saadaan nopeasti ratkaisu milloin tahansa ilman välikäsiä”, Lindholm kertoo.

Varustelekan varasto

Verkkokaupan on pysyttävä toiminnassa ympäri vuorokauden

Varustelekalle on ensisijaisen tärkeää, että verkkokauppa pysyy aina toiminnassa. Jos verkkokauppa kaatuu ratkaisevalla hetkellä vaikka vain tunniksi, menettää yritys merkittävän määrän myyntituloja. Esimerkiksi sunnuntai-ilta on Varustelekan verkkokaupassa vilkasta aikaa. Planeetta Internet takaa, että Varustelekan verkkokauppa pysyy aina toiminnassa, ja että asiakkaiden tiedot pysyvät turvassa.

”Verkkokauppaan kertyy ihmisten henkilökohtaisia tietoja, ja palvelimen on oltava riittävän hyvin suojattu. Huolehdimme myös ylläpidosta ja päivityksistä, pelkkä asennustyö ei riitä. Me toimitamme luotettavan ja toimivan kokonaisuuden”, Planeetta Internetin Kasti kertoo.

Planeetta Internetillä on automaattinen valvontajärjestelmä, joka monitoroi verkkoyhteyksiä sekä palvelinympäristöä ja -sovelluksia. Järjestelmä hälyttää automaattisesti, ja Planeetalla reagoidaan välittömästi kaikkina vuorokaudenaikoina. Jos esimerkiksi Varustelekan verkkosivu ei aukea lainkaan, järjestelmä joko korjaa itsensä tai hälyttää päivystäjän korjaushommiin. Koko palvelinjärjestelmä on vähintään kahdennettu ja liikenne toimii aina, vaikka yksi tai kaksikin yhteyttä menisi poikki tai jokin laitteista rikkoontuisi.

Jokaisen Planeetta Internetin palvelinsalissa olevan verkkokaupan tiedot on varmuuskopioitu. Jos esimerkiksi tilaukset häviäisivät inhimillisen erheen vuoksi, ne voidaan palauttaa.

Varusteleka.fi

Lisää asiakasesittelyjä

Planeetta Internet varmistaa Management Eventsin verkkopalveluiden saatavuuden Euroopan laajuisesti