Muut verkkotunnukset

Muut verkkotunnukset

Kansainväliset verkkotunnukset

Kansainvälisiksi verkkotunnuksiksi kutsutaan tunnuksia, joiden päätteet ovat .com, .net, .org, .info tai .biz.

Näitä verkkotunnuksia myönnetään yrityksille, yhdistyksille sekä yksityishenkilöille riippumatta hakijan olinpaikasta tai kansallisuudesta. Sillä onko hakijana yksityishenkilö, yritys vai yhteisö, ei ole merkitystä tunnuksen rekisteröimisen kannalta. Yleisimmin päätettä .org käytetään yhdistysten internet-osoitteissa, kun taas .com- ja .net-verkkotunnukset ovat enemmänkin yritysten sekä yksityishenkilöiden käytössä.

Kansainvälisessä verkkotunnuksessa voit käyttää kirjaimia a – z, väliviivaa sekä numeroita 0 – 9. Esimerkiksi huutomerkki, &-merkki, piste tai suomalaiset kirjaimet å, ä ja ö eivät
käy. Isoilla ja pienillä kirjaimilla ei ole merkitystä, joten osoitteet Yrityksesi.com ja yrityksesi.com johtavat samaan paikkaan.

Kansalliset verkkotunnukset

Varsinaisten kansainvälisten verkkotunnusten lisäksi on olemassa kansallisia verkkotunnuksia, joita myönnetään myös kyseisen maan ulkopuolisille hakijoille. Kauttamme voit tilata verkkotunnuksen millä tahansa maailman päätteistä. Joitain verkkotunnuksia koskevat samankaltaiset säännökset kuin kotimaista fi-tunnusta, missä tapauksessa hakijan tulee täyttää vaaditut ehdot.

Osassa kansallisista verkkotunnuksista voi käyttää kansallisia erikoiskirjaimia, kuten suomalaisia kirjaimia å, ä ja ö. Koska näiden kirjainten käyttö voi aiheuttaa ongelmia osassa selain- tai sähköpostiohjelmista, on suositeltavaa hankkia rinnalle myös verkkotunnus, jossa kyseiset kirjaimet on korvattu kirjaimilla a – z. Näin osoitteen kirjoittaminen onnistuu
myös näppäimistöllä, josta kyseiset erikoiskirjaimet puuttuvat.

Erityistunnukset

Edellä mainittujen lisäksi haettavissa on myös muutamia erityistunnuksia, joiden myöntämisestä päättää kyseistä verkkotunnusta hallinnoiva järjestö. Esimerkkejä tällaisista tunnuksista ovat matkailualan toimijoille tarkoitettu .travel, osuuskunnille varattu .coop, museoiden .museum ja matkapuhelinkäyttöön suunnitelluille sivustoille varattu .mobi.

Vinkkejä domainien käyttöön blogissamme

Domainin valinta: löydy, erotu ja herätä luottamusta

Domainin ohjaukset DNS-tietueilla