Docker kontit rantautuvat Suomeen Jelastic-pilvialustalle

Yhdysvaltalainen Jelastic, Inc. on julkistanut parhaillaan käynnissä olevassa DockerCon Europe 2014 tapahtumassa tuovansa Docker tuen suosittuun pilvialustaansa. Suomessa Jelastic pilvipalvelun tuottaa Helsingin konesalistaan vuonna 2002 perustettu Planeetta Internet.

Docker on container virtualisointitekniikkaa hyödyntävä sovellusten paketointi- ja suoritusympäristö, joka on saavuttanut lyhyessä ajassa valtavan suosion sovelluskehittäjien parissa. Tekniikkaa tukevat myös IT-alan suurimmat toimijat kuten Red Hat ja Microsoft.

”Docker mahdollistaa meille saman ympäristön niin julkisen pilvemme puolella Yhdysvalloissa, kuin privaattipilven asennukset suomalaisissa konesaleissa. Kehittäjiemme ei tarvitse erikseen suunnitella koodia toimimaan eri ympäristöissä, vaan ympäristö on sama niin omalla työasemalla, Yhdysvalloissa ja yksittäisessä asennuksessa EU:n tai Suomen sisällä. Olemme lykänneet Suomeen tehtäviä asennuksia hyvän Docker -tuen puuttumisen takia, vihdoinkin se on mahdollista.” sanoo mobiilisovelluksien kehitystyökaluihin erikoistuneen AppGyver Oy:n teknologiajohtaja Matti Paksula.

Perinteiset hypervisor virtuaalikoneet mahdollistavat usean eri käyttöjärjestelmän ajamisen samalla palvelinlaitteella. Kevyempi ja suorituskykyisempi, mutta vasta viime vuosina laajemmin jalansijaa saanut container virtualisointi taas pilkkoo saman käyttöjärjestelmän pieniin siiloihin tai kontteihin, joissa voidaan ajaa vain haluttuja sovelluksia toisistaan eristettynä.

Planeetta Internet on tarjonnut yhdysvaltalaisen Parallelsin tuotteisiin perustuvia container virtuaalipalvelimia jo yli vuosikymmenen ajan. Samaa tekniikkaa käyttää myös yhtiön Suomessa tuottama Jelastic pilvialusta. ”Näemme Dockerin luonnollisena kehityksenä Jelasticin filosofialle, jossa kehittäjille tarjotaan helposti käyttöönotettava ja dynaamisesti skaalautuva valmis alusta sovelluksille”, toteaa Planeetta Internetin toimitusjohtaja Lauri Kasti.

Docker tuki Jelasticissa on tällä hetkellä beta-vaiheessa ja se julkistettaneen alkuvuodesta 2015.

https://www.sttinfo.fi/release?releaseId=20933742