Miten valita sopiva webhotelli?

Miten valita sopiva webhotelli?

Sopivan webhotellin valinta voi olla työlästä, jos ei tiedä mitä hakee. Valintaan vaikuttaa moni asia, mutta ennen kaikkea webhotellin valintaan vaikuttaa yrityksesi tarve ja tavoitteet verkossa. Webhotellit ovat erinomainen valinta pk-yrityksille ja harrastajille, sillä ne tarjoavat yhdessä paketissa suuren määrän yleisesti tarvittuja ominaisuuksia edulliseen hintaan.  Kerron tässä minkälaisiin tarpeisiin webhotelli on hyvä valinta, ja kuinka valita sopivankokoinen webhotelli.

Mikä on webhotelli?

Webhotelli (engl. shared web hosting) on palvelu, jossa asiakas vuokraa palveluntarjoajan ylläpitämältä www-palvelimelta resursseja, jolla asiakas voi käyttää haluamiaan palveluita. Suosituimmat palvelut ovat kotisivut yritykselle tai harrastajalle sekä sähköpostilaatikoiden luominen omalle verkkotunnukselle. Muita mahdollisuuksia on vaikkapa mahdollisuus käyttää verkkolevyä, tehdä ajastettuja tehtäviä, luoda sähköpostiohjauksia ja luoda salasanalla suojattuja intranet-palveluita.

Koska webhotelli käyttää samaa palvelinta muiden asiakkaiden kanssa, saadaan palvelimen ylläpitokustannukset alhaisiksi, ja ongelmiin voidaan reagoida valvonnan kautta nopeasti. Tämä mahdollistaa edullisen hinnan ja luotettavan toiminnan. Moderneissa webhotelleissa suorituskyky on luotettavalla ja korkealla tasolla. Tämän takaa toimiva ja luotettava resurssienjakotekniikka, joka pitää huolen webhotellien hyvästä suorituskyvystä.

Webhotelli on siis edullinen ja helppokäyttöinen palvelu, johon voi luoda omat verkkosivut, sähköpostiosoitteet, blogin tai verkkokaupan. Voit valita itse verkkotunnuksen, jonka avulla sivustolle on helppo löytää.

Verkkotunnuksen valinta

Hyvä verkkotunnus voi olla vaikka yrityksesi nimi, tai se voi kuvata palveluasi tai sivuston sisältöä.  Verkkotunnuspäätteenä on hyvä käyttää suomalaisissa yrityksissä .fi-päätettä. Tällöin esimerkiksi yrityksen Kallen Kalakauppa verkkotunnus voisi olla kallenkalakauppa.fi. Näin voit markkinoida verkkosivujasi osoitteella kallenkalakauppa.fi ja luoda sähköpostiosoitteita kuten myynti@kallenkalakauppa.fi. Kansainväliseen toimintaan suosittelemme myös .com, .net ja .eu -päätteitä. Yleisluontoista tietoa sisältäville sivuille sopii esimerkiksi .info-pääte.

Mikäli tarkoituksesi on käyttää sähköposteja verkkotunnuksen yhteydessä, ääkkösten käyttäminen verkkotunnuksen nimessä ei ole suositeltavaa. Verkkotunnuksen kannattaa olla myös helposti kirjoitettava ja muistettava. Hyvä verkkotunnus voi sisältää jonkin toimialallesi oleellisen avainsanan, jota hakukoneet arvostavat ja jotta ihmiset löytävät nettisivuillesi helpommin. Varmistathan, ettei se loukkaa kenenkään aiemmin rekisteröimää nimeä tai tavaramerkkiä. Voit hakea rekisteröityjä tavaramerkkejä Patentti- ja Rekisterihallituksen sivuilta, kuten myös rekisteröityjä yrityksiä. Vapaita verkkotunnuksia voit hakea verkkotunnushaulla.

Oikean webhotellin valitseminen

Yksi tärkeimmistä asioista webhotellin valinnassa on nopeus ja toimintavarmuus. Tähän vaikuttaa palvelimen sijainti, jolloin kotimaassa toimiva palvelin on hyvä vaihtoehto. Jos verkkosivujesi julkaisujärjestelmä on WordPress, kannattaa tarkistaa, että myös webhotelli on WordPress-optimoitu. Tämä takaa WordPress-pohjaisten kotisivujen salamannopean toiminnan. Kaikki Planeetan webhotellit sijaitsevat Suomessa, ja ne ovat WordPress-optimoituja.

Seuraava seikka, johon webhotellin valinnassa tulee kiinnittää huomiota, on levytila ja sallittu liikennemäärä. Suurimmassa osassa verkkosivuja parin sadan megatavun levytila riittää paremmin kuin hyvin. Jos sisältöä on paljon ja se sisältää suuria määriä kuvia, musiikkia tai videoita, kannattaa harkita webhotellipakettia suuremmalla levytilalla, esimerkiksi 10 Gt. Liikennemäärään vaikuttaa sisällön koon lisäksi myös vierailijoiden määrä ja toimenpiteet. Suositeltavaa on aloittaa pienemmillä määrillä, joista on mahdollisuus liikennemäärän kasvattamiseen tarpeen niin vaatiessa.

Muita huomioon otettavia asioita voivat olla esimerkiksi sähköpostilaatikoiden määrä, SSL-sertifikaatti, tietokantojen määrä ja hallintapaneelin helppokäyttöisyys. Tarvitset turvallisuussyistä SSL-salauksen, jolla pyritään estämään arkaluontoisten tietojen päätyminen ulkopuolisten käsiin. Yleensä SSL-salaus sisältyy webhotelliin ilman eri maksua, ja näin onkin kaikissa Planeetan Webhotelleissa.

Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota palveluntarjoajan luotettavuuteen ja asiakaspalveluun ja tukeen mahdollisessa ongelmatilanteessa.

Planeetan webhotellit pk-yrittäjille

Tarjoamme kolme eri vaihtoehtoa erilaisiin tarpeiisiin. Vaihtoehdoissa kävijämäärät ovat hyvin suuntaa-antavia, koska verkkosivujen resurssientarpeessa on merkittäviä eroja riippuen toteutustavasta.

Aloitteleva yritys, 1 – 3 työntekijää

Alku-webhotellimme tarjoaa perustason ominaisuudet ja suorituskyvyn, ja sisältää sähköpostilaatikot kolmelle hengelle. Se on erinomainen valinta aloittelevalle yrittäjälle, tai harrastajalle pienimuotoiseen tarpeeseen.

Tilaa kotisivuille ja sähköposteille on 2 Gt saakka. Tämä riittää hyvin pienimuotoisille kotisivuille, sekä muutamille sähköpostilaatikoille.

Avainlukuja:

  • Tarve enintään kolmelle sähköpostiosoitteelle
  • Verkkosivuja on enintään 20 sivua
  • Käytössäsi on vain yksi verkkotunnus
  • Verkkosivuilla käy vähemmän kuin 50 uniikkia vierailijaa päivässä

Mikäli tarve jatkossa kasvaa, on päivitys helppoa Kasvu-webhotelliin.

Kasvava yritys, 3 – 20 työntekijää

Kasvavalla yrityksellä myös tarpeet kasvavat. Kotisivut alkavat kasvaa kooltaan, ja täten levytilan tarve nousee. Myös sähköpostiosoitteille voi olla tarvetta enemmälle kuin kymmenelle.

Tällöin hyvä vaihtoehto on Kasvu-webhotelli. Se tarjoaa 10 Gt levytilaa ja 20 sähköpostiosoitetta. Myös kotisivujen suorituskyky ja tiedonsiirtoraja nousee, tällöin sivuston toiminta nopeutuu ja se kestää ongelmitta suuremman samanaikaisen kävijämäärän.

Avainlukuja:

  • Tarve enintään 20 sähköpostiosoitteelle
  • Verkkosivuilla on enintään 50 sivua
  • Käytössäsi on useampi verkkotunnus (esimerkiksi kallenkalakauppa.fi ja kallenkalakauppa.com)
  • Verkkosivuilla käy vähemmän kuin 200 uniikkia kävijää päivässä

Mikäli tarve jatkossa kasvaa, on päivitys helppoa Teho-webhotelliin.

Tehokkain webhotelli

Mikäli tarpeet ovat vieläkin suuremmat, tai haluat yksinkertaisesti parasta suorituskykyä verkkosivuillesi, on Teho-webhotellimme tarkoitettu sinulle. Se tarjoaa moninkertaisen määrän resursseja ja suorituskykyä sekä mahdollistaa jopa kymmenien verkkotunnusten käyttämisen.

Teho sisältää huomattavan määrän sähköpostilaatikoita, levytilaa, ja vielä kertaluokkaa paremman suorituskyvyn. Tämä parantaa eritoten raskaiden sivustojen nopeutta, ja mahdollistaa isomman kävijämäärän sivuillasi ilman hidasteluita.

Sähköposteiksi suosittelemme harkitsemaan myös Planeetta Sähköposti -tuotteen käyttöönottoa, sillä se takaa paremman luotettavuuden sekä esimerkiksi kalenteritoiminnon käyttämisen.

Avainlukuja:

  • Verkkosivuilla on enintään 100 sivua
  • Verkkosivuilla käy vähemmän kuin 1000 uniikkia kävijää päivässä

Mikäli tarve on vielä tätäkin suurempi, on aika suunnitella joko kokonaan oman palvelimen hankkimista. Autamme mielellämme valitsemaan parhaan vaihtoehdon. Lisätietoja voi kysyä asiakaspalvelustamme asiakaspalvelu@planeetta.fi tai soita 010 5251 440.

Tutustu webhotelleihimme