Mitä tulee ottaa huomioon kotisivuja perustettaessa?

Mitä tulee ottaa huomioon kotisivuja perustettaessa?

Kotisivujen perustamiseen liittyy aina paljon suunnittelua ja valintoja. Sivuston rakenteen, toiminnallisuuden ja sisällön lisäksi tulee valita mieleenpainuva domain ja tarpeeseen sopiva webhotelli tai muu hosting-palvelu. Ennen kuin aloitat yrityksesi kotisivujen tekemisen, huomioi seuraavat asiat:

1. Määritä kotisivujesi tavoite

Ennen kuin ryhdyt rakentamaan kotisivujasi, tulee sinulla olla selkeä tavoite eli mitä haluat saada aikaan kotisivuillasi. Tavoitteesi voi olla blogin lukijoiden lisääminen, liidien saaminen kotisivuilta tai myynnin kasvattaminen. Kannattaa keskittyä kuitenkin vain muutamaan tavoitteeseen.

Oli tavoitteesi mikä hyvänsä, tulee kaikkien sivujen tähdätä kohti tuota tavoitetta. Jos tavoite ei ole selkeä, saattaa sisällöstä tulla sekava eikä se välttämättä palvele tarkoitusta. Jos tavoitteenasi on kasvattaa tuotteiden myyntiä, kannattaa harkita verkkokaupan perustamista.

2. Tee se itse tai avaimet käteen

Riippuen omasta osaamisestasi, resursseista ja sivuston käyttötarkoituksesta, on sinulla kaksi eri vaihtoehtoa toteuttaa kotisivusi; voit tehdä ne itse tai ostaa ”avaimet käteen” -palveluna.

Jos haluat tehdä kotisivusi itse löytyy markkinoilta useita edullisia ”Tee se itse” -kotisivukoneita, jotka soveltuvat yleensä aloittelevalle pienyrittäjälle tai pienille sivustoille. Tällöin saat itse suunnitella ja toteuttaa sivujen ulkoasun helppokäyttöisellä työkalulla. Jos sinulla on teknistä osaamista, voit rakentaa kotisivusi myös jollain yleisellä julkaisujärjestelmällä.

Jos kaipaat ammattilaisen apua visuaalisen ulkoasun luomisessa tai sivuston suunnittelussa, saattaa ”avaimet käteen” -palvelu olla silloin parempi vaihtoehto. WordPress julkaisujärjestelmä on ehdoton työkalu niille, jotka haluavat  helppokäyttöisen ja hakukoneystävällisen ratkaisun, jonka käyttö ei vaadi teknistä erikoisosaamista. Lisäksi siihen saa liitettyä myös verkkokaupan. WordPress soveltuu erittäin hyvin juuri pienille ja keskisuurille yrityksille sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Kotisivuprojekteissa saat usein myös käyttökoulutuksen ja asiantuntevan asiakaspalvelun tuen.

Lue lisää kotisivujen suunnittelusta

3. Kotisivujen hinnan muodostuminen

Kotisivujen hintaan vaikuttaa merkittävästi se, miten ne toteutetaan. Itse tekemällä saatat säästää rahaa, mutta laadukkaan lopputuloksen saamiseksi voi ulkopuolinen apu olla tarpeen, joka tietenkin maksaa, mutta säästää sinulta aikaa ja vaivaa.

Molemmissa tapauksissa tarvitset yksilöllisen oman verkkotunnuksen eli domainin. Yleisin .fi-domain on alkaen 9€/vuosi. Lisäksi kotisivut tarvitsevat palvelintilan, jonka hinta vaihtelee riippuen mm. levytilan ja sähköpostilaatikoiden määrästä, siirtorajasta, tehosta sekä muistin määrästä. Planeetan webhotellit ovat alkaen 3€/kk. Palvelintila sisältyy yleensä kotisivutyökaluun, joka edullisimmillaan on 10€/kk. Kotisivuprojekteissa palvelintila tilataan tarpeen mukaan puolestasi, kotisivujen suunnittelu ja toteutus alkaen 3 500€. Joka tapauksessa hintavertailussa kannattaa ottaa huomioon kokonaisuus, laatu ja oman tekemisen osuus.

Lue lisää domainin valinnasta, tarkista verkkotunnuksen saatavuus verkkotunnushaulla

4. Ulkoasu

Kuten sanottu yrityksen verkkosivujen ulkoasulla on suuri merkitys mielikuvan rakentamisessa mm. laadusta. Jos teet verkkosivut itse kannattaa tähän käyttää aikaa ja miksei ulkopuolista apuakin. Pelkkä logo ei riitä verkkosivujen rakentamiseen, vaan pitää ottaa huomioon rakenne, värimaailma, fontit, käytettävät kuvat jne.

Jos tämä tuntuu liian suurelta kakulta, voit aina ulkoistaa verkkosivujen tekemisen ammattilaisille. Toki se maksaa vähän enemmän, mutta lopputuloskin on usein parempi. Verkkosivut ovat kuitenkin yrityksesi käyntikortti ja usein se ensimmäinen kohtaamispiste asiakkaillesi. Se miten tiedot löytyvät ja miltä ne näyttävät, vaikuttavat suuresti mielikuvaan palveluistasi ja ostopäätökseen.

Lue lisää kotisivujen ulkoasusta

5. Sisältö

Kiinnitä huomiota heti alusta lähtien hakukoneoptimointiin sisällön tuotannossa, sillä kotisivujen tyylikäs ulkoasu ei pelkästään riitä verkossa löydettävyyteen ja näkyvyyteen. Sisältöä rakennettaessa kannattaa pitää mielessä ensinnäkin sen tavoitteet ja toiseksi oikeiden hakusanojen käyttäminen teksteissä. Vaikka et käyttäisi penniäkään hakusanamainontaan, voit parantaa sivujesi löydettävyyttä käyttämällä yleisesti käytettyjä hakusanoja sisällössä. Hakukoneoptimointiin ja hakusanamainontaan löytyy tarvittaessa apua.

Lue lisää hakukoneoptimoinnista

Lopuksi

Verkkosivujen perustaminen vaatii aina aikaa, vaivaa tai rahaa. Sinä voit kuitenkin valita teetkö ne edullisesti ja helposti itse vai turvaudutko ammattilaisten apuun. Valinnassa kannattaa kuitenkin muistaa oman työpanoksen määrä suhteessa käytettyyn rahaan. Lisäksi kiinnittäisin huomiota siihen, miten helppo verkkosivuja on päivittää ja mitä muita toiminnallisuuksia siihen on mahdollista liittää. Asiakaspalvelumme auttaa mielellään löytämään juuri sinulle sopivan ratkaisun.

Planeetta tarjoaa tarvittavat palvelut kotisivujen toteuttamiseen ja pyörittämiseen. Meiltä löydät verkkotunnukset, webhotellit ja huolenpitopalvelut kotivuillesi. Voit myös tehdä itse kotisivut kotisivutyökalulla.

Tutustu palveluihimme