Miten päästä alkuun yrityksen perustamisessa

Miten päästä alkuun yrityksen perustamisessa

Yhä useampi meistä perustaa yrityksen jossain vaiheessa elämäänsä. Joskus yrittäjyyteen siirtyminen tapahtuu olosuhteiden pakosta ennemminkin kuin superidean löytämisestä. Nykyään yrittäjänä toimiminen on myös mahdollista päätyön ohella ja siipiään voi kokeilla kevyestikin jopa ilman omaa y-tunnusta. Esimerkiksi Ukko.fi ja OP Kevytyrittäjä -palvelu tarjoaa kevytyrittäjyyttä, jolloin laskutus onnistuu ilman omaa yritystä.

Jos kuitenkin olet pyöritellyt aidosti ajatusta yrityksestä ja haluat ryhtyä sanoista tekoihin, voit lähteä liikkeelle seuraavin askelin:

Tee liiketoimintasuunnitelma

Aloittavan yrittäjän kannattaa tehdä business plan eli liiketoimintasuunnitelma. Se on pakollinen muunmuassa rahoitusta hakiessa, mutta myös hyvä työkalu yrittäjälle itselleen jäsentää yritysideaa selkeäksi.

Liiketoimintasuunnitelmassa kerrotaan yritysidea ja yrityksen tausta sekä kartoitetaan myös yleisesti alaa ja kilpailijat. Siinä tulee mainita yrityksen tavoitteet sekä miksi ja miten tavoitteet saavutetaan. Tyypillisesti liiketoimintasuunnitelmassa tehdään myös SWOT-analyysi, jossa käydään läpi yrityksen vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat.

Valitse yhtiömuoto

Yhtiömuoto vaikuttaa esimerkiksi vastuuseen yrityksen veloista ja niiden jakautumisesta. Sillä perustaako toiminimen, avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön vai osakeyhtiön on siis merkitystä. Eri yhtiömuodoista löytyy tietoa yrittäjät.fi sivustolla.

Yrityksen nimen valinta

Yritystä perustaessa yksi ensimmäisistä asioista on miettiä yritykselle nimi. Nimen valintaan kannattaa panostaa. Yksinkertaisimmillaan tulee valita nimi, joka tukee toimialaa ja jää mieleen.

PRH:lla on nimipalvelu, jossa voi kartoittaa helposti sopivia vaihtoehtoja.

Muista kuitenkin, että vasta sen jälkeen kun olet jättänyt ilmoituksen kaupparekisteriin, tekee PRH nimitutkinnan. Nimitutkinnassa tarkistetaan, ettei nimi ole liian lähellä jo rekisteröityä yritystä tai tavaramerkkiä. Yrityksen nimeä ei siis kannata painattaa käyntikortteihin ennen kuin nimi on rekisteröity.

Oma verkkotunnus eli domain

Päädyitpä mihin nimeen tahansa, kannattaa jo ennen yrityksen rekisteröintivaihetta tarkistaa onko nimellä verkkotunnus vapaana. Suomen markkinoilla toimivalle yritykselle suosittelen .fi-päätteistä verkkotunnusta. Jos toiminta on kansainvälistä tai esimerkiksi turisteille suunnattua, ovat kansainväliset .com- ja .net-päätteet toimivampia. Selkeyden vuoksi itse valitsisin sekä .fi-, että .com-päätteisen verkkotunnuksen. Tämä ei ole suuri investointi – esimerkiksi Planeetalta palvelun saa edullisimmillaan alle kolmellakympillä vuodeksi.

On tärkeää, että pienelläkin yrityksellä on omalla verkkotunnuksella sähköposti ja kotisivut. Verkkotunnus ei ole pelkästään imagokysymys, vaan se on yrityksen omaisuutta ja sitä ja siihen liitettyjä palveluja voi siirtää vapaasti palveluntarjoajalta toiselle. Sähköpostiosoitetta, jossa pääte on esimerkiksi @gmail.com, @elisanet.fi tai vaikkapa @fimnet.fi, ei voida siirtää toiselle palveluntarjoajalle.

Lisää pohdintaa domainin valinnasta löydät aiemmasta blogistani

Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustamisilmoitus tehdään ennen toiminnan varsinaista aloitusta kaupparekisteriin. Samalla toiminimi saa suojan. Yrityksen voi perustaa sähköisesti.

Yrityksen perustamiseen liittyy luonnollisesti monia muitakin asioita, kuten oikeanlaisten vakuutusten hankkiminen, yrittäjälle pakollinen YEL, työnantajana toimiminen, toimialakohtaiset luvat ja rahoituksen suunnittelu. Näistä ja paljosta muusta löytyy kattavasti tietoa suomi.fi-sivustosta – suosittelen!

Lisäksi suosittelen tutustumaan sähköisiin laskutus ja kirjanpitopalveluihin, jotka helpottavat pienen yrityksen arkea, esimerkiksi Holvi.

Toivotan onnea ja menestystä kaikille uusille yrittäjän aluille!

Hae ja tilaa oma verkkotunnus