Näin parannat kotisivujen Google-näkyvyyttä

Näin parannat kotisivujen Google-näkyvyyttä

Tässä blogisarjassa olemme käsitelleet hakusanojen valintaa ja kuinka optimoit kotisivut valituille sanoille. Näiden lisäksi kotisivujen sijoitusta parantavat linkitykset sekä sivuston hyvä tekninen toteutus.

Hanki linkkejä ohjaamaan kotisivuillesi

Linkit muualta internetistä sivuille nostavat kotisivujen painoarvoa hakutuloksissa. Google arvioi myös sivuillesi linkittäneen sivuston laatua. Mitä laadukkaampi viittaava sivusto on, sitä enemmän saat hyötyä linkityksestä. Lisää kotisivujen linkit sosiaalisen median profiileihisi ja muualle mihin voit ne itse helposti liittää. Yhteistyökumppaneilta kannattaa pyytää linkitystä sivuillesi, mikäli linkittämiseen löytyy luonteva paikka.

Kotisivujen sisäiset linkitykset

Voit myös linkittää kotisivujen sisällä sivulta toiseen. Linkki voi esimerkiksi viitata palveluun josta mainitaan tekstissä lyhyesti ja linkki ohjaa sivulle jossa palvelusta kerrotaan enemmän. Näin hakukoneet hahmottavat paremmin mihin aiheeseen sisältösi kuuluu. Samasta syystä voi olla hyvä linkittää omilta sivuilta ulkopuolisiin lähteisiin jossa kerrotaan lisää tai tarkemmin käsittelemästäsi asiasta.

Sivuston tekninen toteutus

Kotisivujen tekninen toteutus vaikuttaa osaltaan hakukonesijoitukseen. Kotisivukoneita käytettäessä ei tekniikkaan voi itse juurikaan vaikuttaa. Julkaisujärjestelmissä (esim. WordPress) optimointia voi tehdä itse, jos osaaminen siihen riittää. Perusasiat ovat näissä kuitenkin yleensä jo valmiiksi kunnossa.

Kannattaa varmistaa, ettei sivustolla ole suoraan kamerasta siirrettyjä tai muuten raskaita kuvia, jotka latautuvat hitaasti. Kotisivujen hidas avautuminen voi laskea Google-sijoitustasi.

Varmista myös, että kotisivusi toimivat mobiilissa. Jos kotisivut eivät ole puhelimille ja tableteille sopivat, niiden hakusijoitus laskee mobiililaitteilla tehdyissä haussa.

Myös sivuston SSL-suojaus parantaa osaltaan hakukonenäkyvyyttä.

Mitä hakukoneoptimoinnin jälkeen?

Kun olet valinnut sanat joilla haluat löytyä Googlessa, lisännyt sanat kotisivuille ja hankkinut linkkejä, olet jo pitkällä hakukoneoptimoinnissa.

Omaa hakukonesijoitusta voit tarkistaa tekemällä itse hakuja ja katsoa mille sijalle sivusto listautuu. Sijoitusta seurattaessa selaimessa kannattaa käyttää “yksityinen selaus” -ominaisuutta, jotta aiemmat hakusi eivät vaikuta hakutuloksiin. Muista että tekemäsi muutokset vaikuttavat hakutuloksiin päivien tai viikkojen viiveellä.

Jos sivuillasi on käytössä kävijätilastointi, voit myös seurata kuinka paljon kävijöitä saat hakukoneista ja mille sivuille kävijät tulevat. Näin näet kuinka tekemäsi muutokset toimivat ja missä on seuraava kehityksen paikka.

Google tarjoaa myös itse palveluita kotisivujen hakukoneoptimointia varten. Näihin kannattaa tutustua jos aiheeseen haluaa perehtyä syvemmin. Googlen työkaluja ovat mm. Analytics ja Search Console.

Rakenna kotisivut helposti itse – tutustu kotisivutyökaluumme

Sarjan osat:

Osa 1: Miksi kotisivut eivät näy Googlessa?
Osa 2: Vinkkejä kotisivujen hakukoneoptimointiin
Osa 3: Näin parannat kotisivujen Google-näkyvyyttä