Sähköpostin käyttöönotto: näin pidät tiedot saatavilla ja turvassa

Sähköpostin käyttöönotto: näin pidät tiedot saatavilla ja turvassa

Kun sähköpostin käyttöönotossa perusasiat ovat kunnossa, saat täyden hyödyn palvelun ominaisuuksista ja käyttö sujuu alusta asti ongelmitta. Tässä vinkit sähköpostin käyttöönottoon.

Sähköpostien koti on postipalvelimella

Sähköposti kannattaa ottaa käyttöön niin, että postipalvelimen ja päätelaitteiden välille muodostetaan synkronoitu yhteys. Tällöin tiedostot ovat aina postipalvelimella ja päätelaitteella on kopio palvelimen tiedostoista.

Näin käyttö on päätelaitteesta riippumatonta ja sähköpostiosoitteen käyttöönotto uusille laitteille on helppoa. Alla mainitut tavat sähköpostin käyttöönotolle noudattavat tätä logiikkaa.

Hyvä webmail riittää pitkälle

Webmail on selainpohjainen käyttöliittymä sähköpostiisi. Kaikki tiedostot pysyvät palvelimella, eikä tietoja tallenneta koneellesi. Useimmat nykyaikaiset sähköpostipalvelut sisältävät varsin hyvän webmailin, joten erillisen asennettavan sähköpostiohjelman käyttö tietokoneella on yhä harvemmin tarpeen.

Webmail soveltuu mainiosti tietokonekäyttöön, mutta mobiililaitteille sitä ei voi suositella. Tableteilla ja puhelimessa sähköpostia kannattaa käyttää laitteen omilla ohjelmistoilla.

Erilliset sähköpostiohjelmat

Vaikka tietokonekäytössä webmail on useimmille riittävä, on joissain tapauksissa perusteltua käyttää erillistä sähköpostiohjelmaa. Jos sähköpostitilejä on useampia, voi niiden keskittäminen yhteen ohjelmaan olla järkevää.

Yleisin syy sähköpostiohjelmien käyttöön on tottumus. Jos olet aina käyttänyt esim. Outlookia, voit käyttää sitä jatkossakin. Kun käytät sähköpostiohjelmia, perusta sähköposti Exchange- tai IMAP-tilinä. Kyseiset protokollat osaavat synkronoida sähköposteja postipalvelimen ja päätelaitteiden välillä.

Vahva suositukseni on käyttää Exchange-tiliä, jolloin myös yhteystiedot ja kalenteri synkronoituvat ilman erillisiä asennuksia.

Sähköpostit puhelimeen

Älypuhelimissa sähköpostit kannattaa aina perustaa Exchange-tileinä. Tällöin synkronoidaan sähköpostin lisäksi myös kalenteri sekä yhteystiedot ja ominaisuudet sulautuvat osaksi puhelimen vakio-ohjelmistoja.

Suosittelen käyttämään puhelimen yhteystietoja ja kalenteria aina synkronoituna johonkin pilvipalveluun tai sähköpostitiliin. Näin tiedot eivät häviä, vaikka puhelin särkyisi tai katoaisi. Myös puhelimen vaihto on helpompaa, kun tiedot saa uuteen puhelimeen tilin lisäyksellä.

Sähköpostit aina ajan tasalla

Sähköpostin toiminta on kunnossa silloin, kun tekniikkaa ei tarvitse ajatella. Kun päätelaitteet synkronoidaan postipalvelimelle, tiedot ovat aina saatavilla, ajan tasalla ja turvassa laitevahingoilta. Älypuhelin on vielä älykkäämpi, kun käytät synkronoituja yhteystietoja ja kalentereita.

Tutustu Planeetta Sähköposti -palveluun