Kotisivut yritykselle: 5 vaihetta suunnittelusta julkaisuun

Kotisivut yritykselle: 5 vaihetta suunnittelusta julkaisuun

Yrityksen kotisivujen tekeminen voi tuntua aluksi isolta työltä. Mitä teknisiä asioita sivuston suunnittelussa tulee huomioida? Miten luodaan toimiva ja tyylikäs sivuston ulkoasu? Miten kerrotaan tuotteista ja palveluista kiinnostavasti? Ja tietysti: miten sivusto tuo yritykselle konkreettista hyötyä?

Kotisivujen tekemiseen on onneksi tarjolla palveluita, joiden käyttäminen ei vaadi teknistä osaamista. Voit siis keskittyä sivuston sisällön suunnitteluun. Mitä kotisivuille tulisi sitten laittaa? Nämä viisi kohtaa auttavat sinut alkuun.

1. Määrittele kohderyhmäsi

Millaisia ovat yrityksesi nykyiset ja tavoittelemasi asiakkaat? Miten he hyötyvät tuotteistasi tai palveluistasi? Millaisia asioita he arvostavat ja millainen teksti tai kuvitus heitä puhuttelee?

Kun pystyt mielessäsi kuvittelemaan kohderyhmääsi kuuluvia ihmisiä, on sisältöjen tekeminen helpompaa. Pidä heidät ja heidän tarpeensa mielessä koko sivuston teon ajan.

2. Selkeä ja uskottava ulkoasu

Kotisivujen ulkoasu luo ensivaikutelman ja joko karkottaa tai houkuttaa jatkamaan sivuston selailua. Ulkoasu vaikuttaa myös uskottavuuteen: luottaako kävijä sivustolla kerrottuun asiaan? Pohdi, millaisia mielikuvia haluat kävijöissä herättää.

Tarvitsetko ideoita sivuston ulkoasuun? Selaa itsellesi tuttuja sivustoja ja pohdi, mikä niissä on hyvää tai huonoa. Katso ideoita kohderyhmäsi kannalta ja poimi mielestäsi toimivimmat ideat omalle sivustollesi.

Sivuston ulkoasu kannattaa pitää selkeänä ja mahdollisimman yksinkertaisena. Kotisivupalveluissa on valmiina lukuisia ulkoasuvaihtoehtoja. Palvelua käyttäessäsi tehtäväsi voi olla hyvin helppo: valita yrityksellesi sopiva ulkoasu valmiiden vaihtoehtojen joukosta.

3. Kotisivujen rakenne

Mitä asioita yrityksen kotisivut tulisi sisältää ja miten sisältö tulisi jaotella? Kun suunnittelet sivuston rakennetta ja sivujen määrää, käytä apuna esimerkiksi miellekarttaa tai listaa asiat ranskalaisilla viivoilla paperille.

Yrityksen kotisivut tulisi sisältää ainakin nämä asiat:
  • Tiedot palveluista / tuotteista
  • Mahdolliset referenssit / työnäytteet
  • Tietoa yrityksestä
  • Yrityksen yhteystiedot ja yhteydenottolomake
  • Yrityksen some-profiilien linkit

Jokaisesta kohdasta ei välttämättä tarvitse tehdä omaa sivua, vaan voit yhdistellä niitä tarvittaessa. Huomioithan kuitenkin, että palveluiden ja tuotteiden kuvauksen tulisi vastata kaikkiin yleisimpiin kysymyksiin. Älä siis jätä kuvaamista vain muutamaan lauseeseen.

4. Sivuston sisältö: teksti ja kuvat

Kun kotisivujen rakenne on selvillä, voit aloittaa sisältöjen kirjoittamisen. Pidä teksti selkeänä ja helposti luettavana. Käytä samoja otsikko- ja tekstityylejä systemaattisesti kaikilla sivuilla.

Tekstin lisäksi kannattaa käyttää kuvia elävöittämään sivustoa ja kertomaan palveluistasi. Jos käytät muiden ottamia kuvia, muista tarkistaa, että sinulla on lupa kuvien käyttöön.

Kun kotisivut yrityksellesi ovat valmiit, kannattaa ne vielä esitellä vaikkapa tuttavalle ennen julkaisua. Pyydä häntä kertomaan, miltä sivut näyttävät, onko sisältö ymmärrettävää ja oikeinkirjoitus kohdallaan. Voit saada arvokkaita vinkkejä!

5. Kotisivujen julkaisu ja päivittäminen

Kotisivupalveluissa sivuston julkaisu käy helposti yhdellä klikkauksella. Älä jätä sivustoa julkaisun jälkeen oman onnensa nojaan, vaan muista päivittää sitä aktiivisesti.

Päivitä muuttuneet tiedot sivustolle aina saman tien ja mieti säännöllisesti, voisitko muokata sivuston sisältöjä entistä toimivammiksi. Näin sivusto palvelee entistä paremmin kohderyhmiäsi ja saat heistä varmemmin uusia asiakkaita.

Saat meiltä ammattilaisen tekemät WordPress-kotisivut tai edullisen kotisivukoneen, jolla rakennat pienet sivustot näppärästi itse. Jos käytössäsi on Planeetan kotisivukone, tässä yksityiskohtaiset ohjeet ensimmäisten kotisivujen tekoon.

Tutustu kotisivupalveluihimme