Domainin valinta: löydy, erotu ja herätä luottamusta

Domainin valinta: löydy, erotu ja herätä luottamusta

Domainin valinta: löydy, erotu ja herätä luottamusta

On tärkeää, että yrityksellä on oma verkkotunnus (domain), jonka avulla yrityksen nettisivut löytyvät. Nettisivujen lisäksi verkkotunnus kannattaa lisätä sähköpostiosoitteeseen kuten esimerkiksi mimmu.mainio@mimmunherkut.fi.

Yritys ilman verkkotunnusta aiheuttaa epäilystä – mikä firma tämä oikein on, onko yritystä edes olemassa? Suomessa yritykset käyttävät vieläkin @kolumbus.fi, @gmail.com ja @hotmail.fi -sähköpostiosoitteita pääosoitteinaan, mikä ei herätä luottamusta.

Suositukseni on, että yrityksen sähköposti ja kotisivut löytyvät samalla verkkotunnuksella. Hinnasta oman domainin käyttö ei pitäisi olla kiinni. Oman verkkotunnuksen saa liitettyä sähköpostiin ja kotisivuihin muutamalla eurolla kuukaudessa.

Domain-päätteen valinta

Domain-päätteitä on valtava määrä. Mikä domain-pääte yrittäjän tulisi valita? Onko hyvä domain .fi, .com, .eu vai joku muu?

Kansainvälisten vanhojen tuttujen .com, .net, .org -domainien lisäksi saatavilla on kansallisia verkkotunnuksia, kuten esimerkiksi .se, .dk, .es ja .it. Suomen .fi-verkkotunnuksen tavoin monet muutkin kansalliset verkkotunnukset ovat vapautuneet myös ulkomaisten yritysten ja yksityishenkilöiden varattaviksi.

Kansalliset päätteet voi jättää kokonaan huomioimatta, mikäli yrityksen tuotteita ei suunnata juuri tiettyyn maahan. Sanaleikittelyäkään, esim. mai.to, las.se, ei ole yrittäjälle tarpeellista. Verkkotunnuksista .eu-pääte on kovin “byrokraattisen” oloinen, enkä suosittele sitä yleisesti yritysasiakkaalle, vaikka kohdemarkkina olisi Euroopassa.

Pitääkö omistaa sekä yritys.fi että yritys.com?

Domain-asioissa päänvaivaa aiheuttavat myös kansainväliset domain-alan yritykset, jotka markkinoivat domaineja sähköpostitse tai kirjeitse. Niistä voi saada käsityksen, että muutkin olisivat hankkimassa juuri oman yrityksesi domain-osoitetta. Näihin markkinointikirjeisiin on hyvä suhtautua maalaisjärjellä. Kaikkia domaineja ei tarvitse varata itselleen.

Kannattaa kuitenkin minimoida riski, että mahdollinen asiakas eksyy väärälle sivustolle väärän päätteen takia. Suositukseni on, että suomalainen yritys varaa sekä .fi- että .com-päätteen. Näin kotisivujen löytyminen helpottuu. Näillä kahdella päätteellä selviää pitkälle.

Domain ääkkösillä vai ilman?

Mikäli yrityksen nimi sisältää ääkkösiä, ensisijainen domainin valinta tulisi olla ääkkösetön versio. Domain ilman ääkkösiä muodostetaan korvaamalla ä,ö,å kirjaimilla a,o,a. Näin varmistetaan, että sähköposti toimii myös globaalissa ympäristössä. Olkoonkin, että suomalaisen suussa tällaiset domainit voivat kuulostaa perin hassulta.

Myös ääkkösellistä versiolla on paikkansa. Sitä voi käyttää selkeytensä takia esimerkiksi markkinoinnissa kotisivujen osoitteissa. Tässä tapauksessa molempi parempi.

Ytimekäs domain jää helposti mieleen

Jos yrityksen nimi ei ole vielä lyöty lukkoon, kannattaa tutkia domain-tarjontaa ja poissulkea jo varattuja nimivaihtoehtoja.

Kun haluat varata fi-verkkotunnuksen, huomioi että fi-verkkotunnusta suojaa laki eikä verkkotunnus saa loukata Suomessa suojattuja nimiä tai Suomessa ja EU:n alueella voimassa olevia tavaramerkkejä. Voit lukea lisää aiheesta Viestintäviraston sivustolta.

Verkkotunnusta valitessa mieti, onko verkkotunnus sama kuin yrityksen nimi tai lyhenne yrityksen nimestä. Varaa ideoimiseen aikaa, sillä itse varaus käy nopeasti.

Lyhyet ja ytimekkäät verkkotunnukset ovat helposti muistettavia. Koko yrityksen nimeä ei tarvitse laittaa verkkotunnukseen. Kumpi olisi parempi: veljeksetruususenkuljetusliike.fi vai veljeksetruusunen.fi?

Mikäli yrityksellä on eri tuotenimiä, suosittelen myös tuotenimien varausta. Voit varata tuotenimen ja ohjata sen suoraan yrityksen nettisivuille, jossa on tietoa tuotteesta.

Oma domain on aina hallinnassasi

Hyvän tavan mukaisesti verkkotunnukset varataan aina tilaajalle ja näin oikeudet verkkotunnukseen ovat asiakkaalla (tarkasta tämä kuitenkin toimittajalta!).

Tämä on myös oman domainin ehdoton valtti. Kun olet valinnut luotettavan domain-toimittajan, voit halutessasi helposti siirtää verkkotunnuksen palveluntarjoajalta toiselle. Firman nettisivut ja sähköpostit löytyvät samalla domainilla jatkossakin, vaikka palveluntarjoaja vaihtuisi.

Sitten vain tarkistamaan, onko haluamasi domain vapaana!
Varaa oma domain