Näin lastaat Docker-kontit pilveen

Näin lastaat Docker-kontit pilveen

Olin taannoin järjestämässä Dockerin syntymäpäiviä Helsingissä sekä Tampereella. Mukana oli satakunta innostunutta kehittäjää opiskelemassa Docker-teknologiaa käytännön harjoituksen avulla.

Docker on paljon puhuttu teknologia sovelluskehityksessä. Lue blogini siitä, miten Docker helpottaa sovelluskehitystä.

Docker Birthday #3 -harjoituksen tekemällä vasta-alkajakin oppii Dockerin perusteet ja käyttämään sen työkaluja. Niiden avulla luodaan omalle koneelle valmis kehitysympäristö, jossa ajetaan esimerkkisovelluksia.

Harjoituksen toimivuudesta innostuneena jatkoin tämän viemistä lähemmäs tuotantotilannetta Jelastic-pilvessä. Paketoin harjoituksen valmiiksi, jotta pääset itse kokeilemaan, kuinka helppoa on tuoda valmiit Docker-kontit pilvialustalle.

Ennen aloittamista tee nämä

Docker-harjoituksen tekeminensiirry harjoitukseen tästä

Jelastic-tili: Jos sinulla ei vielä ole Jelastic-tiliä, kokeile Jelasticia veloituksetta 14 päivän ajan. Tilin luominen on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen. Mikäli päätät jatkaa palvelun käyttämistä testijakson jälkeen, edellyttää tämä saldon lisäämistä verkkomaksulla tai hakeutumista sopimusasiakkaaksi.

Docker Birthday #3 App Jelasticissa

Harjoituksessa esimerkkisovellus laitettiin omassa kehitysympäristössä ajoon Docker Composen avulla. Jelastic ei tällä hetkellä tue suoraan Composen YML-muotoisen asetustiedoston käyttöönottoa. Tuki on Jelasticin roadmapilla. Vastaavan konttien riippuvuussuhteiden määrittelyn voi tehdä helposti Jelastic-hallintapaneelista tai tuoda suoraan JSON-muodossa.

Tässä harjoituksessa olen tehnyt Jelastic JPS-standardiin perustuvan JSON-muotoisen manifestin Docker Composen YML-tiedoston pohjalta.

  • Lataa tekemäni esimerkki Planeetan GitHubista ja mukauta siihen oma Docker Hub -käyttäjätunnuksesi, jonka alle oma esimerkkisovelluksesi on ladattu
  • Kirjaudu Jelasticiin ja valitse New Enviroment ja tämän jälkeen Import
  • Lataa omalta koneeltasi mukautettu JSON-tiedosto
  • Anna ympäristölle nimi ja aja sovellus valitsemalla Install

Testikäytöstä tuotantoon

Jelastic-tilisi tulee päivittää testikäytöstä pysyväksi, jotta tili ei mene kiinni 14 päivän jälkeen. Testikäytössä ei ole mahdollisuutta omiin julkisiin IP-osoitteisiin, vaan liikenne kulkee Jelasticin yhteisen kuormantasaajan kautta.

Tuotannossa suositus on käyttää omia julkisia IP-osoitteita. Niiden käyttöönotto on helppoa Jelasticin hallintapaneelista. Tällä hetkellä julkisen IP-osoitteen käyttöönotto edellyttää Docker-kontin uudelleen käynnistämistä.

Toteuta seuraava projektisi Dockerilla!

Jos teit Docker-harjoituksen sekä kokeilit sen ajoa Jelastcissa, olet jo varsin pitkällä.

Uskon että lähivuosina yhä useampi projekti tullaan toteuttamaan Dockerin avulla, joten nyt on hyvä hetki astua laivaan!